Onderzoek maakt nu duidelijk: rij-instructeur is een ervaringsvak. UIt onderzoek bleek dat onervaren rijscholen slechter slagingspercentages halen. Rijscholen die minstens vier jaar lang bestaan, halen hogere slagingspercentages dan onervaren collega’s.

 Mensen die voor de eerste keer afrijden voor het autorijbewijs, slagen bij ervaren rijschoolhouders in 51,2 procent van de gevallen. Bij rijscholen die in de afgelopen vier jaar zijn ontstaan, is dat percentage slechts 42,5 procent.
Dat blijkt uit gegevens die NU.nl via de Wet openbaarheid van bestuur heeft aangevraagd bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).
In totaal werden vorig jaar 404.281 autoexamens afgenomen. Daarvan slaagden 100.385 (50 procent) in hun eerste poging en 100.247 (49,3 procent) bij een herkansing.
Vooral gemeenten rondom grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag hebben een laag slagingspercentage voor eerste examens. Ook grote delen van Friesland, Groningen en Zeeland presteren onder het gemiddelde.

‘Ervaringsvak’

De onervaren rijschoolhouders zitten voornamelijk in de grote steden en delen van Gelderland en Overijssel. De BOVAG herkent het beeld dat onervaren rijschoolhouders lagere slagingspercentages halen.
“De meer ervaren rijscholen scoren fors hoger, omdat rij-instructeur een echt ervaringsvak is”, verklaart een BOVAG-woordvoerder. “Een rijschoolhouder moet bepalen wanneer een leerling klaar is voor het examen. Die inschatting is na enkele jaren ervaring een stuk beter te maken.”

Regionale verschillen

Andere regionale verschillen verklaart de BOVAG door het experiment 2toDrive, waarbij inmiddels meer dan 100.000 jongeren op 17-jarige leeftijd een rijbewijs hebben gehaald. “Het blijkt dat 17-jarigen substantieel beter scoren dan kandidaten van 18 jaar en ouder”, aldus de BOVAG. Zo’n 56 procent van de 17-jarigen slaagt voor het rijexamen, tegen 48 procent van 18 jaar of ouder.
Volgens de BOVAG is het aannemelijk dat jongeren buiten stedelijke gebieden sneller behoefte hebben aan een rijbewijs, waardoor het examenresultaat fors hoger is in die gebieden.
Rijscholen in de gemeenten Ouder-Amstel (28,6 procent), Capelle aan den IJssel (30,9) en Schiedam (31,4) presteren het slechtst. In Eemnes, Sliedrecht en Opmeer slagen de meeste kandidaten bij hun eerste poging, met respectievelijk79,3, 76,2 en 76,0 procent.

bron: www.nu.nl